Tekky

Regenwater als milieuvriendelijk alternatief

Water, iedereen heeft het nodig, niet alleen om de dorst te lessen, maar ook voor vele toepassingen in je huis. Denk maar aan de wasmachine, toilet, schoonmaken, koken, bad… In Vlaanderen gebruikt men gemiddeld per persoon 100 liter per dag, gigantisch veel dus. In veel gevallen enkel leidingwater. Als we voor enkele zaken zoals toilet en wasmachine al een alternatief kunnen vinden zou dat zowel voordelig zijn voor voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Zo zou men regenwater kunnen gebruiken. Een gratis alternatief. Het is niet alleen voordeliger, maar wist je dat regenwater zachter is van structuur dan drinkwater. Als gevolg moet je minder wasmiddel gebruiken. Een goede zaak op meerdere vlakken. Regenwater kan men gaan gebruiken voor veel aspecten die plaatsvinden in het huis zoals toilet, schoonmaken, wasmachine, etc. Let echter op, regenwater is niet drinkbaar en kan niet gebruikt worden voor de bereiding van voedsel. Ook voor de persoonlijke hygiëne is het beter om leidingwater te gebruiken.

Om regenwater te kunnen opvangen heeft men uiteraard een installatie nodig. Deze kan men makkelijk installeren door een tank te plaatsen. Als men steeds voldoende water wil hebben, is een tank van minstens 5.000 liter aangeraden. Daarbovenop is een goede filter aan te raden om vuil uit het water te halen zoals bladeren, takjes, mos van je dak… Om vergissingen te voorkomen, plaats je best bij elk aftappunt een vermelding dat het water zeker niet geschikt is voor menselijke consumptie.

Let erop dat regenwater een andere structuur heeft dan leidingwater, zorg er dus ook voor dat uw buizen in uw woning hierop afgestemd zijn. Zo zijn kunststofbuizen veel geschikter dan metalen leidingen omdat regenwater zuurder is dan regenwater kunnen deze aangetast worden op langer termijn.

Eveneens voor regenwater is er een technisch reglement waaraan mensen zich moeten houden bij de installatie. Zo mag je nooit een verbinding maken tussen de regenwaterleiding en het drinkwater. Je moet dan kiezen voor 2 afzonderlijke leidingen of 1 hoofdleiding met een bijvoeding. Voor de installatie of voor informatie over de mogelijke voordelen kan u best contact opnemen met een installateur met de nodige technische capaciteiten en ervaring. Je kan vast zo iemand vinden op onze app.

Download TEKKY

Translate »