Tekky

Jouw huis klaar voor de winter

Het gaat stilletjes aan beginnen. De winter komt eraan. We voelen de dagen korter worden en het wordt stilletjes aan kouder. Tijd om die dikke winterjassen uit de kast te halen. Deze periode heeft natuurlijk zijn charme. De feestdagen komen eraan en we kunnen weer met de hele familie gezellig aan tafel. Dit jaar is dat iets specialer, want we gaan dat Corona-proof proberen te doen.


Iets waar wij bij TEKKY even bij stilstaan, is het winterklaar maken van je woning. Het is nu het moment om enkele zaken aan te pakken zodat je tijdens de winterperiode niet in de problemen geraakt.


Vakman Stephan Martens is één van onze TEKKIES en die geeft je graag wat tips.


1.      Een controle op je ventilatiesysteem
Heb je een ventilatiesysteem in huis? Laat het dan even controleren. Genoeg ventileren is van groot belang in de winter. De temperaturen dalen buiten en binnen proberen we het zo knus en warm mogelijk te maken. Helaas maken we op die manier een broeihaard voor schadelijke stoffen en die willen we liever buiten. Daarbovenop moeten we ook proberen om de vochtigheidsgraad op een goed pijl te houden. Te veel vocht kan voor schimmels zorgen en daardoor kan je problemen krijgen met de luchtwegen.
Heb je geen ventilatiesysteem? Verlucht dan regelmatig je woning door de ramen even open te zetten.


2.      Maak je dakgoten proper
De bladeren vallen van de bomen en die vliegen rechtstreeks in de dakgoot. Dat moet proper gemaakt worden. Als ze zich ophopen en ze vormen verstoppingen in de buitenleidingen, dan geraakt het water er niet meer door. Bijgevolg kan dat water bevriezen en je leidingen doen barsten. Waterschade is geen pretje, dus het proper maken van je dakgoot is van essentieel belang.


3.      Reinig de openhaard
Je zou de eerste niet zijn met schoorsteenbrand. Het is een klusje waar niemand aan denkt voordat de winter er is, maar het is absoluut belangrijk om ervoor te zorgen dat je schoorsteen proper is. Doe dit tijdens de herfst, want in de winter kan het wel eens koud zijn om het dak op te kruipen. Daarna kan je genieten van de ultieme gezelligheid aan brandende de open haard.


4.      Sluit de buitenleidingen af
Het stilstaand water in je buitenleidingen kan bevriezen en water zet uit als het bevriest. Dat betekent dat het je leidingen kan beschadigen. Om dat te vermijden is het wenselijk om je water af te sluiten voor de buitenleidingen. Wanneer dat gebeurd is, zet je best ook een emmer onder de buitenkranen en laat je de leiding even leeglopen zodat al het stilstaand water verwijderd is en schade vermeden wordt.


5.      Hagen snoeien
Zorg dat je al je hagen goed snoeit. Zeker diegenen die tegen je huis staan. Ook zij kunnen last krijgen van de vorst. Als een haag dan tegen je huis aan schuurt, dan kan dat zorgen voor erosie van de gevel. Vermijd het door ze goed te snoeien.


6.      Gaten opstoppen
Heb je ergens tochtgaten in huis? Probeer ze dan goed op te stoppen. Voor kleine gaten kan dat met siliconenkits, maar je kan bijvoorbeeld ook tochtstrips plaatsen aan ramen en deuren.


7.      Kruip het dak op
Doe eens een grondige inspectie van de daken. In onze voorgaande tips hebben we het al een paar keer gehad over vorstschade. Die kan even schadelijk zijn voor je dak. Overal waar je kleine scheurtjes hebt, kan het water tussen. Wanneer het bevriest, zet het uit en maakt het de scheur iedere keer groter. Als je grote beschadigingen tegenkomt, is het best dat je een dakwerker belt zodat die het probleem kan oplossen.


Hopelijk kan je met deze tips aan de slag en vermijd je dat je tijdens of na de winter grotere kosten hebt.


Veel succes!

Translate »